Verdien nu met
    Zonnepanelen

    Ontvang een vrijblijvende offerte
    Postcode
    Huisnummer
    Toevoeging
    Binnen 60 seconden geregeld!
    badge
    badge
    badge
    Bekijk onze reviews
    9,8/10
    Neem contact met ons op

    Groen Goud:
    Salderen uitgelegd

    Maximale energieopbrengst, minimaal onderhoud

    De salderingsregeling heeft het afgelopen half jaar de gemoederen verhit. Er was een voorstel om de salderingsregeling geleidelijk tot 2031 af te bouwen. Dit wetsvoorstel gaat nu niet door. Goed nieuws dus voor iedereen die zonnepanelen heeft of nog wilt aanschaffen! 

    Salderen
    makkelijk uitgelegd

    Salderen is een regeling die het mogelijk maakt voor huishoudens met zonnepanelen om de stroom die ze aan het net leveren weg te strepen tegen de stroom die ze van het net verbruiken.

    Stel, jouw zonnepanelen wekken op een zonnige dag meer energie op dan je op dat moment nodig hebt. De extra energie lever je terug aan het elektriciteitsnet. Verbruik je op een ander moment meer energie dan je panelen opwekken, dan gebruik je de energie van het net.

    Bij salderen wordt de teruggeleverde energie verrekend met de energie die je van het net hebt verbruikt.
    Salderen

    De salderingsregeling

    Vanaf 1 januari 2027 is deze lucratieve regeling niet meer geldig, daarom is het nu het beste moment om in te stappen om jouw eigen groene energie op te wekken!

    Heb je advies nodig hoe je salderen nu nog kan inzetten tot snelle terugverdientijden?

    De saldering uitgelegd aan de hand van een voorbeeld: Als je jaarlijks 3.000 kWh energie verbruikt en jouw zonnepanelen wekken in datzelfde jaar 2.500 kWh op die je allemaal teruglevert doordat je alleen s'nachts stroom zou gebruiken. Dan hoef je slechts voor 500 kWh te betalen. Het netto-effect? Een lagere energierekening en een duurzamere leefomgeving.

    Salderen,
    hoe werkt dat?

    Hoe salderen in zijn werk gaat, de rol van energiebelastingen, en hoe jij als bezitter van zonnepanelen kunt profiteren van deze regeling. Je ziet het hieronder:

    De samenstelling van de energieprijs

    De prijs die je betaalt voor een kilowattuur (kWh) is ingewikkeld opgemaakt. Deze bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

    1. de kale inkoopprijs.
    2. de energiebelasting.

    De inkoopprijs is wat energieleveranciers betalen voor de elektriciteit zelf. Daarbovenop komt de energiebelasting, een bedrag dat door de overheid wordt opgelegd om het energieverbruik te verminderen en duurzame energie te stimuleren.

    Door zonnepanelen te installeren, kan je deze kostenstructuur in jouw voordeel laten werken. Met salderen wordt de energie die jouw zonnepanelen produceren en terugleveren aan het net, afgetrokken van je eigen energieverbruik.

    In essentie betaal je alleen voor het netto verbruik van elektriciteit. Dit betekent dat als je meer energie produceert dan je verbruikt, je alleen de kale inkoopprijs voor jouw eigen gebruik betaalt en de energiebelasting voor het overschot kan vermijden.

    Hierdoor wordt jouw energierekening nog lager.

    De Energiemarkt en de Salderingsregeling

    De energiemarkt is complex, maar de essentie is dat vraag en aanbod de prijs van elektriciteit bepalen. Zonnepanelen hebben deze markt veranderd door huishoudens en kleine bedrijven in staat te stellen zelf energieproducenten te worden.

    De salderingsregeling, geïntroduceerd om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren, werd al snel een succes. Nederland heeft mede dankzij deze regeling per inwoner de meeste zonnepanelen van alle landen in Europa.

    Wat betekent salderen voor jou?

    De voordelen van de salderingsregeling

    💰

    Lagere energierekeningen

    Het grootste voordeel van salderen is dat het direct bijdraagt aan het verlagen van jouw energierekening. Doordat de energie die je opwekt en niet direct verbruikt, wordt afgetrokken van jouw energieverbruik, betaal je alleen voor de netto hoeveelheid stroom die je nog uit het net haalt.

    Kortere terugverdientijd

    Dankzij salderen wordt de terugverdientijd van jouw investering in zonnepanelen aanzienlijk verkort.
    ♻️

    Energie gaat niet verloren

    Niet gebruikte zonne-energie gaat niet verloren; in plaats daarvan wordt deze teruggewonnen en teruggeleverd aan het net voor hergebruik.
    💸

    Onafhankelijk energieprijzen

    Door te investeren in zonnepanelen en te profiteren van de salderingsregeling, bescherm jij jezelf tegen de wisselende energieprijzen op de markt.

    De keerzijde van de salderingsregeling

    Wat zijn de problemen van de salderingsregeling?

    De energiesystemen in Nederland ondergaan een metamorfose, met de verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie uit zowel wind en zon.

    Maar er is een uitdaging: ons stroomverbruik matcht niet altijd met de beschikbaarheid van deze duurzame energie. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld vooral overdag stroom op, terwijl we de meeste elektriciteit in de avond gebruiken...
    Energieverbruik

    Impact op Energieleveranciers, netbeheerders en Niet-Zonnepaneelbezitters

    De momenten van opwek van grootschalige zonneparken en windparken staat niet opgelijnd met wanneer wij stroom gebruiken, dit resulteert in een probleem op het net. Namelijk dat de stroom nergens naartoe kan, de netbeheerders doen hard hun best om de situatie op te lossen, maar wij kunnen ook ons steentje bijdragen middels energieopslag. Voor energieleveranciers is de salderingsregeling een probleem bij vaste contracten gezien de stroomprijzen tijdens opwek uren over het algemeen relatief laag zijn, terwijl zij verplicht zijn te salderen tegen de overeengekomen verkoopprijs. Om het verlies te compenseren, verhogen energieleveranciers de prijs van energie voor iedereen, ook voor mensen zonder zonnepanelen.
    Ons advies is om nu het nog kan gebruik te maken van de salderingsregeling.

    Kunnen wij je helpen?

    Veelgestelde vragen over salderen