Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Namelijk hoeveel stroom je verbruikt, hoeveel ruimte je op je dak hebt en het vermogen van je zonnepanelen.

De 5 factoren voor het legplan + offerte.

1. Het vermogen van de zonnepanelen die je wilt

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp), wat aangeeft hoeveel energie het paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Over het algemeen geldt: hoe hoger het Wp, hoe krachtiger het paneel. Bij onze keuze voor zonnepanelen bieden we twee verschillende soorten aan: glas-glas panelen van Jinko met 470 Wp en glas-folie panelen van 435 Wp. De keuze tussen deze twee hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw budget, energiebehoeften en esthetische voorkeuren.

De glas-glas panelen van Jinko zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een hoger Wp, waardoor ze meer energie kunnen opwekken. Bovendien hebben deze panelen het voordeel dat ze aan de zijkant gemonteerd kunnen worden, dankzij onze gecertificeerde machtiging met Jinko. Dit betekent dat je ze niet alleen op het dak kunt plaatsen, maar ook op andere oppervlakken zoals gevels, wat de flexibiliteit van installatie vergroot. Hoewel deze panelen mogelijk iets duurder zijn, bieden ze een hogere opbrengst en een langere levensduur, waardoor ze een goede investering zijn op de lange termijn. Aan de andere kant zijn de glasfolie panelen een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een betaalbare optie met een redelijk vermogen. Hoewel ze iets minder krachtig zijn dan de glas glas panelen, zijn ze nog steeds efficiënt en betrouwbaar. Deze panelen zijn compacter en kunnen gemakkelijk op het dak worden geïnstalleerd, wat handig kan zijn voor woningen met beperkte ruimte.

2. Je stroomverbruik

Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 2.800 kWh elektriciteit per jaar. Het stroomverbruik hangt uiteraard af van verschillende factoren, zoals het aantal personen in het huishouden en de energiezuinigheid van de apparaten. Sommige apparaten verbruiken aanzienlijk meer stroom dan andere. Denk hierbij aan elektrische kachels, oude koel-vriescombinaties of een tropisch aquarium met pomp.

Als je een elektrische auto hebt en thuis oplaadt, kan het lonend zijn om extra zonnepanelen te installeren. Of dit de moeite waard is, hangt af van hoeveel elektriciteit je per laadbeurt gebruikt.

Bron: Nibud

3. De oppervlakte van je dak en het formaat van je zonnepanelen.

Als je wilt berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, moet je eerst de oppervlakte van je dak kennen en het formaat van de zonnepanelen die je wilt installeren. Een veelvoorkomende afmeting is 174 bij 113 centimeter. Kleinere zonnepanelen hebben doorgaans een lagere opbrengst aan stroom, terwijl grotere zonnepanelen vaak minder handig zijn.

Bij het bepalen van de beschikbare ruimte voor zonnepanelen houden we rekening met obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen. Daarnaast evalueren we ook de schaduw die op je dak valt om een zo hoog mogelijk rendement te bereiken.

4. De hellingshoek van je dak

De meest gunstige hellingshoek voor je dak is 35 graden. Bij deze hoek produceren je zonnepanelen de maximale hoeveelheid stroom. Als je dak een hellingshoek heeft van 20 of 50 graden, wekken je zonnepanelen ongeveer 10% minder stroom op, volgens informatie van Milieu Centraal.

5. De richting van je dak

Zonnepanelen op een dak gericht naar het zuiden genereren de hoogste opbrengst aan stroom. Bij een dak op het westen of oosten is de opbrengst ongeveer 20% lager. Voor daken gericht op het zuidwesten en zuidoosten geldt een afname van ongeveer 10% in opgewekte stroom, volgens gegevens van Milieu Centraal.

Ben jij klaar voor verduurzaming?

Ontvang een vrijblijvende persoonlijke offerte.